melkgeiten

Eigenschappen van geitenmelk

Vetgehalte van geitenmelk

In Nederland schommelt het vetgehalte van geitenmelk rond de 4,1%. Het eiwitgehalte van de geitenmelk heeft een iets lagere waarde met een percentage van 3,4. Kenners van koemelk zullen meteen opmerken dat deze waarden heel wat lager liggen dan bij koemelk. Bovendien is het vet bij geitenmelk ook op een fijnere manier verspreid. Producten gebaseerd op geitenmelk hebben een typisch aroma en een unieke smaak die grotendeels door de specifieke samenstelling van het geitenmelkvetzuur gecreëerd wordt.

Niet alleen is de ververdeling in geitenmelk fijner, maar ook de eiwitverdeling en de eiwitsamenstelling verschillen in grote mate van wat we in koemelk aantreffen. Dit is vooral goed nieuws voor mensen die allergisch zijn aan koemelk. Geitenmelk kan voor deze mensen een lekker alternatief zijn. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook, want mensen kunnen even goed een allergie voor geitenmelk hebben of zelfs allergisch zijn aan beide melksoorten. Toch is het een bewezen feit dat geitenmelk over het algemeen beter verteerbaar is dan koemelk en dat het daarom door de meeste mensen zonder verdere gevolgen kan gedronken worden.

Wat nu precies de gezondste melk is, biologische of niet-biologische melk, is op dit moment nog geen vaststaand feit. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat koeien die op regelmatige basis vers weidegras eten, melk gaan produceren met meer onverzadigd vet. Hetzelfde geldt dus waarschijnlijk voor biologische geitenmelk. Daarnaast zou ook het eten van bloemen en kruiden een positief effect op de melksmaak hebben. De melk zou namelijk veel lekkerder smaken dan wanneer enkel gras of hooi werd gegeten.